onsdag 18 juli 2018

Hyra cyklar

Innan vi åkte till Kroatien så lovade vi killarna att de skulle få hyra cyklar. Och i går kväll var det dags då det var lite svalare på kvällen då mörka moln drog in.

De blåste upp ordentligt och vågorna gick höga vid kajkanten, men något regn eller åska blev det aldrig utan molnen blåste snart iväg och det blev sol igen.

Jag tycker att det var helt magiska färger ner vid kajen där killarna ville cykla. Platsen där översta bilden är plåtade är en otroligt vacker plats och det sägs att solnedgången är fantastisk här. Måste försöka pricka in det någon kväll.

Under tiden killarna var ute och cyklade gick vi till våra goda vänner som kom till ön igår. Vi hade en toppen kväll ihop med dem,så glad att de kom.

Cyklarna hyrde vi på Kaleta, efter att vi fått tips om dem av Turist byrån -Korcula Tourist Board. Så fort jag kommer till en ny plats så går jag till turist byrån för att få så mycket information jag kan.
De på turistbyrån visade mig även fina vägar man kan cykla, och visst låter det lockande att ge sig ut på cykeln och leta sig fram till "hidden beaches"

Jag gillar googla upp saker man kan göra men turist byråerna sitter på så mycket information. De har hjälpt mig med så mycket, tex har de hjälpt oss med att arrangera ett sjukhus besök för vår son som har gips på sjukhuset  i staden. Enligt sjukhuset i Split hade man inte röntgen på ön, men det var fel,mer om det senare..

Vår son till höger, och hans kompis som vi bjöd med på resan.

Nu ska jag strax väcka mannen och sonen och så skall vi äta frukost innan vi åker på återbesök med sonens hand.

Ha det så gott/Anna

tisdag 17 juli 2018

Resturangtips i från Staden Korcula - Lešić Dimitri

Vi startade med varsitt glas bubbel jag drack det rosa mosuerrade vinet som heter Rose Serber
  och Michael drack det mousernade vinet Millenium Tomac.

Jag tycker att det är fantastiskt trevligt och gott att äta på en riktigt bra resturang, hellre äta ute mer sällan och lägga pengarna på riktigt vällagad innovativ mat som får smaklökarna att galoppera än att äta på restauranger som kvalar in på snabbmatslistan.  I går kväll njöt vi av god mat och den ljumna sommarkvällen på Lešić Dimitri `s uteservering som ligger belägen alldeles intill muren i gamla stan  där man har fantastiskt panorama utsikt ut över Peljesac kanal och Korculas skärgård.


Till det mousserade vinet testade vi tre olika olivoljor som alla hade sin egen karaktäristiska smak. Min favorit var oljan med grön Etikett som även finns med i "Olivoljebibeln" en kraftig olja med mycket smak utan att bli bitter. Helt klart en upplevelse. En annan stark upplevelse för mig är att min mage verkar tåla brödet här i Kroatien riktigt bra. Jag har ju hört tals om att vårt mjöl i Sverige är så förädlat så att glutenkedjorna har tagit oanade proportioner vilket då kan påverka våra magar. Jag regerar oftast på bröd i Sverige och äter därför glutenfritt, men här i Kroatien verkar det går riktigt bra. Inte för att jag är något stort fan av bröd men så här med olivolja är det vansinnigt gott.
Min förrättt - Kings scallops serverades med Black truffle, pancenta och corn. Alltså det var helt otroligt gott. Jag kan ha lite svårt för tryffel, speciellt om man äter det på en restaurang som inte riktigt kan sin sak. Men eftersom Lešić Dimitri är med i Michelin guiden så var det ingen tvekan som att jag skulle våga välja denna rätt, och det var verkligen en fullträff. Till min förrätt drack jag ett vin som är tillverkat på druvsorten - Posip grape.  Michaels vin var väldigt gott med, tillverkat av druvsorten GRK GRAPE, som bara växer här på ön.  Det är alltid oerhört roligt att testa lokala viner och få äta nyfångad seafodd från havet där man bor.


Michael tog Foie gras till förrätt och vilka smaker -brioche crumbs, caramell, apple, grapes, almonds. Jag fick smaka lite grann och kände genast att jag hade velat äta hans förrätt med,men så mycket mat ryms inte i min mage. Den här rätten var verkligen innovativ, verkligen en fullträff. Tycker att det är så fantastiskt när man lyckas att få ihop så många olika smaker. En förrätt med efterrätts inslag som bara gifte sig helt otroligt bra med varandra.


Michaels huvudrätt var inte fel den heller - Rubia gallenga file , 21 days dry aged iberico beef, beetroot, sauce, shallots. Till det drack han ett oerhört kraftigt och mustigt röd vin gjort på druvan PlavacMali Grape. Pepeju 2013.


Jag körde sefood tema i går, vilket jag oftast gör när jag är utomlands och valde Hummer - Lobster agnolotti.  lobster tail, agnolotti, lobster sauce, pesto & ricotta. Det var så gott, man kunde ana en god grillad smak  i från hummern och de ravioli liknande knytena var fyllda av hummer. Det var verkligen en smakupplevelse på hög nivå.  Vinet som jag drack till är tillverkat på druvan Posip Grape.

Jag snålar oftast på vinet och köper husets vin till maten. Men när jag äter på en riktigt fin resturang där jag vet att de verkligen har sett till att smakerna i vinet och maten kompletterar varandra, där tullar jag aldrig på valet av vin och låter servitören välja vin som passar till det jag skall äta.


Till efterrätt valde jag efterrätten More, som garanterat är alla chokladälskares dröm. En ljuvlig smak av choklad och havssalt. Den var dock  alldeles för sött för mig så Michael och jag bytte efterrätt.


Han hade beställt efterrätten Sunde som innehöll poopy seds, crème cheese panna cotta, puffa pastry,  almonds, apple terrins. Mycket gott även om den var i sötaste laget för mig även den.


Vi avslutade kvällen vid en bar lite längre ner på strandpromenaden och tog ett glas vin och lyssnade på bandet som spelade.


Ha det så gott/Anna

måndag 16 juli 2018

Korcula - det där med att åka färja, inte precis som i Sverige eller Tyskland.


Vi startade tidigt i lördagsmorse. Klockan ringde 5.30 och en timma senare var bilen packad och vi var på väg in till Split för att ställa oss i färjekön. Det var skyltat bra genom hela stan så det var inte svårt att hitta, men väl på plats var det lite besvärligare då vi hade noll koll vart vi skulle,skyltningen var nämligen inte helt glasklar. När vi kände oss som mest förvirrade så fanns det iallafall någon att fråga. Vi hittade till slut kön till färjan, det fanns fyra körfält varav vi hamnade längst bak i nummer två. Vi hade hört att man måste vara i god tid till färjan och var på plats tre timmar innan båten skulle gå. Att behöva vänta gjorde oss inte så mycket, vi var illa fall garanterade en plats. Biljetten var bokad och betald sen tidigare, den garanterade oss bara att vi kunde åka med någon av de två turer som går under dagen. Så därför var vi väldigt tacksamma. Väl inne på båten så var det sjukt trångt. Bilarna parkerades så tight så man knappt kom ur bilen, lite kaosartat måste jag säga, men vi lyckades ta oss ur. Ca 3 timmar senare när båten la till i Vela Luka på Korcual så funderade vi på när fick gå ner till sin bil. Vi såg några gå ner och gick efter. En kö bildades vid dörren till bildäck och sen när jag tittade upp var det kö i hela trappan upp. Men ingen gick in, vi frågade oss fram och en kunde säga att man fick gå in till sin bil när båten fällde ner bryggan.  Och så blev det kaos igen,alla skulle till sin bil på samma gång. Vår bil var totalt inklämd och vi kom inte in i bilen. Men bilarna försvann en efter en och helt plötsligt blev det en lucka och vi uppmanades att skynda oss in i bilen, det kändes som vi hade typ fem sec på oss att komma in i bilen och då skulle jag klättra in till min plats via förarsätet. Men vi kom in och kunde rulla mot nästa destination -Staden Korcula på Ön Korcula.

Vi betalde ca 1500 sek för biljetten, bil + 4 personer. Här hittar du färjan och turlistan.

Fotat i från vårt sovrumsfönster.
 Efter 40 minuters körning kom vi fram till vår lägenhet som har så här fin utsikt. Givetvis gick det inte helt smärtfritt. Vi skulle parkera, läs mannen. Vår bil är väldigt stor enligt Kroatiska mått och vi är rädda om den då den är ny, inte så kul att få massa märken i den. Men tillslut lyckades mannen knixa in bilen på den lilla parkeringsfickan. Men trots parkeringskaos så gick det ändå relativt smärtfritt att ta sig dit. Vår lägenhet är superfin och är bokad via Booking. Här kan man hitta den. Lägenheten ligger jättecentralt och man har nära till både supermarket, havet och byn. Det är kuperat så man får bra motion när man skall förflytta sig, ler:)


Otroligt vacker utsikt från vår lägenhet.


För att ta sig er till staden passerar vi genom mysiga gränder med stenkädda trappor.


Vyn över byn från backen nedanför vårt hus är oerhört vacker.Ön Korcual har en yta på 279 km och är 46,8 km lång och 7,8 km bred. Staden Korcula ligger på en halvöoch är omgärdad av en ringmur från 1200 talet. Under 1400-talet lät Venetianarna förstärka muren med torn och bastioner. I staden finns även byggnader i från gotiken och renässansen. Det sägs även att Marco Polo är född i denna stad. Älskar man gränder så är Kroatien och Korcula helt rätt.Längs med vattnet finns flera restauranger som serverar allt i från seafodd till pizza. Det är verkligen fantastiskt mysigt att sitta här.
Uppe i tornet finns en coctailbar och när våra vänner kommer hit på tisdag så tänkte
 vi ta med dem hit upp och ta en cocktail och njuta av utsikten.
Visst är det charmigt med tvätten som hänger på gatan. Jag älskar det!

Jag är helt förälskad i dessa gamla stenhus. Mitt förta möten med gamla hus i den här stilen var i Provence för ca 8 år sedan och då blev jag helt såld,sedan dess har jag besökt både Italien och Kroatien och inser att det ser rätt så lika ut i alla dessa städer.


Visst är Korcual vackert.

 I går var det grande finale, Kroatien mötte Frankrike och alla människor gick man ur huse och samlades på pubar, restauranger och på torget. Jag som inte är särskilt fotbllsinresserad beslöt mig ändå för att se matchen ihop med min familj, och med en kall öl att svalka sig med i hettan gick det rikgit bra. Det var en bra match och den Kroatiska landslaget spelade riktigt bra. Trots att de inte fick guld var det skön stämning på gatorna efteråt och båtfolket tände nödbloss och nödrakter för att hedra landslaget.

För mig varder inte bara grande finale i fotboll utan tycker även att Korcual stad har gett mig en form av "gränd finale,ler:)" då staden bjuder på de vackrast gränder jag hittills har sett.

Ha det så gott/Anna


fredag 13 juli 2018

Godnatt i från Trogir


Tidigt i morgonbitti styr vi kosan mot Split och tar bilfärjan över till Korcula, redo för en ny vecka på en ny destination i Kroatien. Om jag älskar bilsemester, japp det gör jag.

Ha det så gott/Anna

Besöka sjukhus när man är utomlandsVår son skadade sin tumme för några veckor sedan och blev gipsad då han hade en spricka i tummen. Några dagar innan vi skulle åka till Kroatien var vi på återbesök på sjukhuset och de konstaterade att tummen läkt som den skulle och vi skulle kunna ta av gipset själv efter ett par dagar,vilket vi gjorde. sonen tyckte inte riktigt om det då Läkarn sagt att han måste hålla sig lung i ett par veckor efteråt och inte delta i några sportaktiviteter. Han tyckte det hade varit bättre att ha på gipset ytterligare tre veckor så tummen verkligen var läkt och han kunde var så fysiskt aktiv som han önskade.

Med facit i hand så borde vi nog låtit han ha på gipset för han lyckades ramla och slå upp skadan igen två dagar efter att vi tagit bort gipset.

Det tog nästan ett dygn innan vi åkte till sjukhuset efter att han skadat sig igen för han tyckte inte att det gjorde så ont och han kunde röra på tummen. Men jag såg att han var svullen på ett ställe och tog beslutet om att ta oss in till Split som ligger två mil i från Trogir där vi bor. Jag kontakade vår värd för att fråga vart vi skulle åka och kontaktade även min kontakt på Kroatiska turistrådet i Sverige. I väntan på svar så gogglade jag och hittade en vårdcentral som fick fick komma till. Väl på väg i bilen fick jag svar från mina kontakter och det visade sig att jag bokat tid på en privat klink och ett besök där täcks inte av Eu kortet. Puh, ringde och avbokade snabbt och förklarade att jag inte visste att det var en privat klink.

Tillslut var vi på väg in till Splitt till KBC som är deras sjukhus. De två milen tog 90 minuter för att det var helt omöjligt att komma ut ur vår stad då vägen är oerhört smal och orört trafikerar, det var krypkörning i en timma innan vi kom i väg Tur att det inte var akut, då hade vi fått ta ambulans och hoppats att den skulle kunna komma fram.

Väl framme vis sjukhuset fick jag frågat mig fram till var ingången var. Hittade ingen information på sjukhuset,men såg en läkare som jag frågade om hjälp och han visade oss vägen och vi fick anmäla oss i kassan. Här lämnade jag fram sonens EU kort och kvinnan i kassan fick information om skadan och vi fick sätta oss i väntrummet på kalla järnsoffor. 

Efter drygt en timmas väntan blev vi inkallad till ett akutrum och fick stå framför ett skrivbord och vänta medan en kvinnan tittade på massa papper och stämplade 3-4 gånger på varje dokument. När hon skrev fel tog hon fram tipexet och rättade till det. Det stod nog fyra läkare som höll på med sina telefoner och fnissade och mitt i detta stod jag och sonen och fattade ingenting. Vi tog det helt klart med ro, men sjukhuset kändes verkligen som ett öststatskjukhus från lång tid tillbaka. Primitivt men fungerande. 

En läkare undersökte sonen och jag fick förklara på knagglig engelska efter att ha googlat upp vad både gips och röntgen heter på Engelska. Efter det var det dags för röntgen och återigen fick vi god hjälp av lokal befolkningen för jag fattade inget vad som stod på dörrarna utanför röntgen.

När röntgen var gjord så fick vi än en gång stå och vänta vid skrivbordet där kvinnan febrilt stämplade dokument. En doktor berättade att sonens spricka hade gått upp och han skulle gipsas.

Läkaren gipsade sonen med vana händer och informerade oss om att vi behövde gå in på sjukstugan i Trogir dagen därpå och kolla så att gipset inte satt för hårt och att vi efter en vecka behövde komma på återbesök och röntga handen igen.

Mitt upp i gipsningen ringer läkarens telefon, som ringsignal hade han " dont be so shy av Imani" ha ha, ja ni förstår allt var lite annorlundas här.

Min man hade halvpanik en bra stund medan vi var på sjukhuset då folk parkerade kors och tvär utanför sjukhuset och med vår stora och långa bil så var det inte lätt att komma fram, han fick bl.a backa ut från ett parkeringshus då det hade för trånga passager. Helt galet. Men efter en stund fick han parkering och han och sonens kompis kunde gå och fika.

I morgon lämnar vi Trogir och tar bilfärjan till Korcula vilket innebär att jag och sonen får ta catmaranen in till Split och taxi till sjukhuset nästa vecka. Men, men vi hänger inte läpp för det utan ser det som ett nytt äventyr. Alla sådan här saker som händer utomlands för mig framåt och får mig att bli mer säker och berest så jag tar det med ro.

Det bästa med att vara EU medlem är helt klart EU kortet i från försäkringskassan,som ger oss som turister rätt att få samma vård som lokalbefolkningen i ett EU land. Vilket innebar att vi inte betalade något för sonens sjukhus besök. Det är bra det. EU har sina fördelar med...

På sjukhuset sa läkaren så här, han kan ju bada om han håller handen ovanför vattenytan, det hade de aldrig sagt i Sverige. Däremot så hade jag tidigare köpt ett skydd som man sätter på armen så att man kan bada. Tack o lov var det med i väskan och nu kan sonen njuta av sköna bad och snorkling fast han har gips. Här kan du köpa gipsskydd, finns både till vuxna och barn. Jag berättade om skyddet för läkaren och han tyckte det var kanon, när jag berättade det i Sverige så tyckte det att det lät för riskabelt, skyddet skulle säkert läcka, men det gör det inte det sitter hur bra som helst och det går fin fint att vara under vattenytan med det.


Ha det så gott/Anna

tisdag 10 juli 2018

Trogir första destinationen på vår bilsemester


Utsikten i från vår lägenhet är helt fantastisk.


 På gatan utanför vårt lägenheten


Jag tycker att öde förfallna hus är oerhört vackra.

 Vi bor i området bakom båten närmast i bild. Man går några hundra meter upp för gatan mellan husen och så kommer man fram till Apartment Ema som vi hyrt via booking.

Älskar gamla städer med slitna kullerstenar som blivit trampade på i flera tusen år.
Trogir finns med på Unescos Världsarvslista och bildades på 200 f.kr. av Grekiska kolonister från Issa. Romarna intog sedan staden och utvecklade den till en viktig hamnstad i den Romerska provinsen Dalmatien.

Trogir ligger 3 km från Split flygplats och att se flygplan i luften över staden är ingen ovanlig syn. Läste någonstans att det finns över 20 000 bäddar i staden så under sommarsäsongen fylls staden med turister som vill njuta av denna havsnära pärla.

Många som seglar lägger till här och vet att
More sailing som jag seglade med förra året lägger till här när de har en rutt åt det här hållet.

I går vid 14 tiden anlände vi till Trogir. Bilresan ner hit har inte var jobbig en enda sekund. Vi har njutit av allt, så mycket vackert man ser från bilen. Vi körde i från Slovenien i går morse och min fantastiska inbyggda gps i min Kia ledde oss till Kroatien via serpentinvägar med vindlande utsikt och vi passerade gränsen till Kroatien i en liten by och slapp långa köer, det var helt otroligt skönt.

Väl i Trogir blev det ett riktigt äventyr då vi anlände i värsta rusningstrafiken i en urgammal stad med smala gator, kan säga att det inte var helt lätt att förstå trafikreglerna här,men min man gjorde det hur bra som helst. Vi parkerade på en parkering intill vattnet och fick köra längs kajkanten, jag blundade då jag tycker att det är urläskigt att åka bil så nära vattnet, får liksom en känsla av att tänk om vi kör ner i vattnet. Drömmer då och då sådana drömmar. Men återigen så var det ingeting för min man, så det gick ju bra. Jag kan säga att Sverige och Kroatien har inte riktigt samma regler om säkerhet, här vet man att det funkar även om man är nästa gränsen i Sverige så går vi inte nära gränsen för det skulle inte funka, ler: Det sitter liksom i ryggraden här i Kroatien att använda varje centimeter av ytan till det som den behövs mest till.

Hur som haver jag ringde vår Värd Antonela och hon ledsagade oss upp för branta serpentinvägar tills att vi kom upp på toppen och kunde parkera vår bil. Sen så gick vi ner till lägenheten som ligger på bottenvåningen i hennes familjs hus. Känns oerhört bra att ha värden på så nära håll. Hennes föräldrar var supergulliga och efter en stund kom de ner och bjöd på hemmagjort körsbärsvin, så gott.

Här kan du hitta lägenheten som vi bor i, kan verkligen rekommendera er att bo här om ni åker till Kroatien.

Vi hann med att bada i går och vi hade nerförsväg till havet och uppför hem så det blir fin träning att gå på dessa branta vägar.

På kvällen så gick vi ner till den gamla stan och jag och Michael satte oss och tog varsin drink, killarna var hur nöjda som helst och gick runt själva och fick pizza pengar och var mycket belåtna när de kom hem med en megapizza som även blir frukost eller lunch i dag.

Jag uppskattar verkligen att vi bor i en lägenhet då vi kan laga mat själva och i går gjorde vi Cevapcici, en favorit för oss alla. Cevapcici är som långa köttbullar typ järpar. Jag har försvenskat den lite, men har både pommes och ajvar till som man skall ha. Själv äter jag turkisk yoghurt till, människorna runt Balkan brukar äta en form av syrad grädde till. Då jag inte är så hård på pommes så brukar jag göra morotsstavar i ugnen med massa chili, det blir hur gått som helst.

Fortsättning följer..

Ha det så got/Anna